Utsikter från en balkong i Varberg

Att bryta sociogramstyrkan i FRA

Posted in Datorer, Politik by Martin Bagge / brother on 9/1 2010

Hade inte tänkt kommentera brokeps not om att bryta sociogramfunktionen i FRAs strategi men efter att ha läst intensifiers inlägg blir jag tvungen. Inspirationen kom liksom krypande.

Mot slutet av Intensifiers text kommer några rader med ganska vrickade ideer och då vaknade även jag till. Jag ska försöka att inte bli för inkorvad här men det får bli som det blir.

Ett fjärde projekt, som kanske är lite way out, är att bygga MikroKopter drones. De skulle kunna frakta flashdiskar och hårddiskar över nationsgränserna genom att precisionsflyga i luften. Med terabytediskar får man hög bandbredd men långsam ping, så visst tålamod krävs. Genom viss vidareutveckling borde de kunna automatiseras för att docka diskarna [skynet-alert] och med ett trevligt webbgränssnitt skulle man kunna checka in sin data och göra den redo för flight

Det här är ju en liten kul sak och i det stora hela helt ohållbart. Men som utspel och kul grejj kan man ju bygga det. En implementation där man kör en version av Fidonet i ett sånt här ”nät” kunde vara intressant. Fidonet är byggt på att vissa länkar är svaga och andra är starka, att vissa släpar efter medan andra är uppdaterade osv. Fidonet byggdes för telefonlinjer och för att nyttja lågtrafikavgifter och uppringning till grannkommuner mm. I Fidonet kan man kommunicera med personer i den lokala basen och andra baser i samma närhet men även med personer i andra länder, när ditt meddelande når fram är dock svårt att veta – inte som med e-post där det är så gott som omedelbart. Fidonet bygger (i telefonläget) på att din klient kommunicerar med din bas, din bas med sin närmsta huvudbas, huvudbasen har en egen huvudbas osv. Huvudbaserna lämnar sedan av till andra huvudbaser och på så vis kan meddelanden flyttas långa avstånd till minsta möjliga kostnad. Det fick ta den tid det tog helt enkelt. Svenska Fidonet har en lättfattlig snabbintroduktion på hur Fidonet byggs upp.
Exempelvis kan ditt meddelande till mig skickas en eller två dagar tidigare men på grund av att kommunikationskostnaderna så tar det lång tid att förflytta brevet den billigaste vägen, billigaste vägen per länk inte för hela transporten! DET kan man bygga i Fidonet-över-radiostyrd-helikopter!

UPPDATERAT!

Kom på att jag glömde skriva en sak med.

Andreas Ekström har skrivit en rätt lustigt inlägg. Han kanske hade en dålig dag eller nåt men logiken var inte med iaf.

Det han skriver kan bara tolkas på ett sätt: Vi som kan tekniken kommer att skita i demokratin efter eget gottfinnande. Om vi inte tycker att den parlamentariska demokratin har fattat rätt beslut kommer vi inte att acceptera dessa beslut, utan välja att bara följa de lagar vi personligen gillar. Och inte nog med det: Vi kommer dessutom att aktivt göra vad vi kan för att gå emot parlamentets vilja genom att skapa uppfinningar som är till för det, och bara det.

För det första så missar han helt och hållet att ideen som brokep går igenom handlar om att följa lagarna till punkt och pricka. Det handlar om att lura FRA-maskinen att registrera ofantliga mängder desinformation (bland annat). Man varken bryter mot eller väljer bort lagar att följa, lika lite som jag gör det när jag krypterar min trafik utan att låta den vara en del av en stor trafiksvärm.
För det andra så hävdar (vilket inte klart framgår i citatet) Andreas att det är fel att gå emot parlamentariskt stiftade lagar, jag hoppas att han har tänkt till en extra gång nu och inser hur urbota korkad den vägen är. Välj en befrielserörelse i världen, vilken som helst och fundera på om den faller i Andreas nåder eller ej. Svartas rättigheter i Sydafrika? Dito för Amerikanerna? Kvinnorsrösträtt? Bögar och flator i massor med länder? Släpp sargen liksom, kamma dig Andreas!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Tagged with: , ,

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] tur många andra att reagera, bland annat Rick Falkvinge, Olof Bjarnason, Isak Gerson, Intensifier, Rosa utsikter, Rosa utsikter (igen), Opassande, Skivad lime, Scaber Nestor, Lake, Calandrella och Sagor från […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: