Utsikter från en balkong i Varberg

Att förändra och genomgripa

Posted in BTH, Datorer, SIS, Student by Martin Bagge / brother on 17/11 2009

Jag målade in mig lite i ett hörn när jag började med den här serien med inlägg. Ingen dag har känts helt rätt för att skriva det sista inlägget – det i sin tur har hindrat mig från att släng in smånotiser i bloggen med. Trist.

Nu är det så dags att avsluta, storstilat avsluta till och med. Detta inlägg kommer att behandla och vara en historieskrivning för Blekinge studentkårs aktiva arbete med öppen källkod. Studentkåren har länge varit en förkämpe och stor nyttjare av öppen källkod men man har inte precist levt som man lär. Vi är väl inte hela vägen fram i något som andra kan ta del av men ambitionen finns där.

Vårterminen 2005 började jag engagera mig i studentkårens sektion för kårpuben i Ronneby. Som nyvald informationsansvarig blev jag involverad i driften av informationssystemet som en ensam stackare utvecklat för sektionens vinst. När jag var en del av driften av de fysiska maskinerna blev jag snart en del av utvecklingen av koden också. Det var inte precis något kontrollerat och snyggt uppstyrt bygge vi hade att göra med här. Men det funkade och folk var nöjda med hur det blev. Åren gick och när jag lämnat sektionen satt jag kvar med inloggningar och hjälpte till med lagningar. Efter mig på informationsposten hamnade Lars/Läffe/Laeffe – även han hängde kvar och i sin tur drog han in Jonas/DrLaban i det hela. Det var bara underhåll och i någon yttepytte mån kunde det hamna en ny funktion på sidan. Undantagsfall. Tills sommaren 2008.

I maj 2008 tog DrLaban initiativet till att vi skulle göra något mer med det som kallas ”kårsajten”. Laga fel, lägga till funktioner och helt enkelt ta hand om den. Jag skulle börja min sista termin på BTH och hade inget särskilt för mig utöver studier. Det är dessutom roligare om man kan snacka med nån om det man gör än att bara sitta hemma och hitta på egna ideer och se om de funkar. Jag hoppade på tåget. Med följde dessutom både DrLaban och Laeffe. Snart hörde Emma/Soya och Thomas/Tomten av sig och även de hakade på. Tomten mer åt drift, säkerhet och kringsystem medan Soya grävde ner sig rejält i koden tillsammans med oss andra tre. Vi jobbade på bra, DrLaban och Laeffe drev på i utvecklingsmetodikspåret som de vana PT-studenter de är och en metod närliggande Scrum började nyttjas. Allt gick inte tokbra men det blev ganska snyggt. Vi strukturerade upp källkoden i ett kodförråd i Subversion, kopplade det till projektverktyget Trac och det skapades en massa dokumentation och ideer på nya funktioner och koncept föddes. Vi drog lite åt olika håll och vi gör väl det fortfarande men arbetet löper på så jädra snyggt månad efter månad. Det har nu gått ett och ett halvt år i arbetet med kårsajten, vi har numera börjat jobba med att ta in åsikter och ideer från kårhussektionerna som en naturlig del i processen. Ytterligare en källa till inspiration och irritation. Det ser ut att gå riktigt bra.

Men det är inte änden på historien, det är snarare historien i sin linda. För ungefär ett år sedan började kårstyrelsen intressera sig för vad vi sysslade med. Jag hade aviserat att jag skulle nog flytta från Blekinge halvsnart så det stöd jag var i att ta hand om mailsystem och annat behövde omvärderas.

För att vi fem skulle kunna utveckla kårsajten på ett bra sätt framöver och för att kunna skänka lite struktur för vem som äger vad och hur saker förhåller sig till studentpopulationen så diskuterade vi organisationsform. Att sträva efter att bli en del av studentkårens paraply var vi helt ense om från början. Hur det skulle genomföras var mer svårdefinierat. Vi skrev en Verksamhetsförordning (typ stadga) som reglerade hur arbetet sköttes och leddes och hur vårt förhållande till organisationen såg ut. Den antogs av Kårstyrelsen i december 2008. När vi väl hade blivit Sektionen för Internetbaserad Socialisering så hörde Kårstyrelsen av sig och undrade om vi inte kunde ha tid för övriga delar av verksamheten, typ 15-20 servrar och klientdatorer, skrivare, nätverk, kassaapparater och sånt. Det var inte riktigt vad vi planerat och kanske var det inte vad vi skulle gjort men glada och trevliga och vänliga som vi är så sa vi ja och bad att få återkomma med ett förslag på hur.

SIS skulle omformas men grundtanken och processerna skulle kvarstå. Hur i hela friden då? Vi lyckades skapa en organisation i studentkårens sektionsramverk med två nivåer. En visionär övergripande styrelse(Äldsterådet) och autonoma undergrupper (basgrupper). Basgrupperna sätter sina ramar själva om hur de jobbar med vilka verktyg och vilka som är en del av dem. De enda kraven i organisationen är att basgrupperna leds av någon i Äldsterådet, att allting ska göras så öppet det bara går för att leva med den öppna källkodens natur och att sektionen inte ska vara ekonomiskt beroende av någon.

Funkar det då? Det har snart gått ett halvår med den nya organisationen. På papperet fungerar det utmärkt. Fysiskt vet jag inte riktigt. Kårsajtsgruppen jobbar på som sagt. Driftgruppen som tar hand om fysiska maskiner och nätverk och sånt ser ut att funka men det är mycket personberoende och mycket adhoc snarare än strukturerat och tydligt. Väldokumenterat är det dock i driften. För övriga delar är arbetet inte särskilt tydligt eller ens särskilt påtagligt alls. En av grupperna är den jag själv leder, leder och leder förresten. Det har inte hänt så mycket men bot och bättring hoppas jag på =)

Jag tror att konceptet med SIS är bra. Grundstommen i hur gruppen funkar är jättebra. Vi har en del berg kvar att bestiga, ett av dem är att skaffa fler som kan hjälpa till. Vi har alldeles för lite resurser för den kostym vi tagit in i provrummet just nu. Därmed inte sagt att vi inte kan leverera för det kan vi, alla som är med sliter så sjukt hårt och är hjälpsamma och glada och trevliga. Det är nästa steg som saknas och det är ett jädra hästakliv att ta.

Låt oss titta lite mer på det här med tekniken i gruppen. Jag nämnde att kårsajten kör en utvecklingsmetod närliggaden Scrum. Processen för den finns ganska väl dokumenterat i wikin vi använder men i korta drag har vi anpassat saker för att fungera distribuerat på nätet och utan att alla involverade har projektet som huvudsyssla. Istället för dagliga möten har vi avstämningar tisdagar, torsdag och söndagar – kort och koncist för att fånga besvären i projektet. Dessutom håller alla till på Trac, IRC och mail så det går att få hjälp relativt omgående. Kårsajten är ett stort PHP-bygge med en MySQL-databas i botten och ett eget ramverk i PHP ovanpå en Debianmaskin som kör Apache.

Som konstrast till strukturerade Kårsajten så har vi då Diariet och 2.0/www, Diariet har haft möten och jag har en intention på hur jag vill jobba med uppdraget men det är inte mycket mer än så idag. Bland annat är det klart och färdigt att vi kommer att skriva den mesta koden i Python och nyttja Django som ramverk – nya impulser och nya intryck för SIS. 2.0/www styrs av Laeffe och ävan han är helt adhoc så vitt jag vet. Jag tror att det kommer en rejäl runda med grejjer inom de närmsta månaderna där – det uppdraget är dock mycket mer löst specat än mitt eget som faktiskt ska producera något färdigt till den siste juni 2010.

Blekinge studentkår är inte öppen källkod än men det finns stor potential i det vi bygger inom studentkåren vad gäller både källkod och kultur för att vi snart ska kunna flytta mer saker till öppenheten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: