Utsikter från en balkong i Varberg

Arvikafestivalen 2009

Posted in Arvikafestivalen, Kultur, Musik by Martin Bagge / brother on 8/7 2009

Det var upplagt för ett segertåg, min tionde arvikafestival. I obruten följd. När jag lämnade festivalen förra sommaren bestämde jag mig för att no matter what så skulle ajg på något vis finns i Arvika och bevista festivalen. Om så bara en enda dag.

Sen bokade man Depeche Mode och jag har längtat sedan i oktober.

Jag fick ledigt torsdagen och fredagen och hade inga som helst besvär med att vara med på hela festiveln. Packade och åkte upp onsdagen den förste juli. Kom sent som tusan på grund av tågstrul i Malmö men väl framme och incheckad på lugna campingen (mer om det sen asså) kunde jag bekanta mig med mina grannar. Det visade sig att gamle KF-räven och numera MP-politikerna Johan Hellström skulle upp med lite vänner så vi camperade ihop. Perfekt för en ensamseglare som mig själv.

Jag snickarade ihop en diger lista med ”saker som kan vara värda att se”. Den längsta någonsin. Årets uppställning var förmodligen den mest lovande på flera år, inte så fruktansvärt mycket stort för min del men desto mer halvintressanta-ganska instressanta småakter. DM knep väl hela kassan för stora bokningar i synth-facket.
Nedan följer sedvanliga snabbrecensioner av det jag såg. Målet var tre per dag och det infriades utan problem. (tre/dag == ungefär 100:-/spelning, ett mer än okej pris.)

Men först en notis om lugna campingen. Först var det kärlek. När jag tog mig bort till vattenprylen och borstade tänderna på natten passerade jag över hela campingen. Rent och mysigt. Folk hade sina bord och stolar och andra prylar framme, ett helt otänkbart scenario på stora campingen. Huvudvägarna på campingen var inte bara uppmärkta, det var vita plastmojänger, alltså ”riktiga” vägar. Wunderbar om det blir regn liksom.
Liten besvikelse infann sig dock på torsdagen när vi upptäckte att man var tvungen att gå in genom stora entré (på andra sidan festivalområdet) istället för Apolloentrén som låg 150 meter från campingen. Feltänk++
Å andra sidan så löste man detta tills tidiga kvällen så det hindret var bortröjt. Istället för att stå i milslånga köer till toaletter på området kunde man ta sig till campingen och de rena bajjamajorna, ibland med kö och i så fall markant kortare om någon.
Åker jag som besökare nästa år så blir det mer än gärna en repris på lugna campingen.

Kolla in denna fotokavalkad från festivalen först!

Torsdag

P3 Sommarsession: Detektivbyrån (Andromeda)
Detektivbyåran hade en ”riktig” spelning vid åtta på kvällen men jag välde ändå att se den som gjordes för P3 mitt på dagen. Egentligen ingen större anledning bakom beslutet men i efterhand så är jag nöjd med det. Svårt att värdera spelningen då det blir sönderhackat av att det är radio med osv.
Bra leverans, lekfullt, skön publik.

The Sounds (Vintergatan)
Jag tror inte att jag har sett Maja och gänget sedan Vintergatan 2004(?), då var det fel scen. Bättre nu, det är inte många som fixar Vintergatan – ej heller Maja =)
Det märks att The Sounds har vuxit en hel del sedan sist. Många spelningar i bagaget och det är leverans rakt igenom. Man blandar och ger från nytt och gammalt. Det är bra som tusan. Det enda som får publiken att stanna upp något så här tidigt på eftermiddagen (17tiden) är den stekheta solen. Undra hur många som mådde dåligt av det.
Klart värt tiden att se The Sounds.

Röyksopp (Apollo)
Årets felbokning.
Inte fel band eller så utan fel scen. De fyllde tältet. De fyllde grusplanen utanför tälet. De fyllde ölserveringen. Många kom för att se Robyn så det lättade en del efter hennes framträdande som nummer tre eller fyra. Men ändå. Massor med folk och sjujäkla spelning. Ryktet om besök från Lykke Li och Karin Dreijer infriades till 50% med Karin uppklädd till Uggla.
Klart värt att se Röyksopp i ett överfyllt Apollo-tält!

Nine Inch Nails (Vintergatan)
Det här är inte min grejj men är de i Arvika så ska jag se dem iaf.
Sista Svergiespelningen vad det verkar. NIN har ändå funnits där då och då i spellistan.
Kan inte precis bedöma det men den delen av spelningen jag var där såg och lät bra iaf, jag lämnade lite tidigare.

Elegant Machinery (Apollo)
Förra gången spelade de på Vintergatan. För stor scen. Apollo är mer lagom men så här som sista band ut kunde de gott kört tajt på Andromeda. Publiken var lagom stor för att det skulle bli härligt packat framför scenen där.
Levererade, inte jättekul men klart värt tiden.

Fredag

Frida Hyvönen (Apollo)

Helt perfekt inledning. Tokvarmt i Apollo, massa kärlek och helt underbart. Det blev lite tårar, Frida har tagit mig igenom en del händelser. Kan man få en repris kanske?

Welle: Erdball (Apollo)
När Welle senast var i Arvika kom det ett skyfall när ajg gick från stora campingen till Andromeda. Jag var helt genomblöt när spelningen började då. I år gällde samma visa, massa regn på väg till Apollo.
Vi dansade oss varma och regnvattnet övergick nog i svett. Helt sanslöst bra spelning. Welle har tagit sin redan sköna scenshow till nya höjder och körde med massa nya leksaker, både som presenter till publiken och för effekter på scen.
Noch ein mal!

Emil Jensen (Jamobilen)
Eftersom det var skottpengar på de som inte kollade Emil i campet så var det bara att falla på knä. Visst var det lika bra som vanligt, jag stannade en stund och skaffade sedan mat innan jag vandrade till baka till campingen. Ett par finfina kängor delades ut i mellansnacket och Emil visar att han är en mer komplett artist än många andra.

Depeche Mode (Vintergatan)
Årets höjdpunkt och helt galet.
Jag har aldrig sett så många människor på en så liten yta. Hela festivalområdet var en stor kö mot Vintergatan till. Sanslöst!
Det går inte riktigt att beskriva det med ord men jag är mer än nöjd med spelningen. Den når inte upp till min första upplevelse där på sittplats i Skandinavium men fan va bra det var!

Fever Ray (Apollo)
Om någon var orolig för att den maffiga upplevelsen med DM skulle göra det svårt att se nåt annat efter så fick den en käftsmäll av Karin.
Utan att i förväg veta vad scenshowen skulle bjuda och med toköppet sinne fick jag insupa installationen Fever Ray. Laserspel, samklang och tokoreograferat (antar jag=)). Jag är fortfarande tagen, så stort. Toppar inte The Knife eller Kraftwerk som upplevelser men det är i hasorna. Oerhört stort!

Lördag

Florence Valentin (Apollo)
Hängde på de andra till Florence, inte min grejj men det funkar ju. Leverade finfint, kunde dock dra ned lite på det fjantiga mellansnacket eller åtminstone träna på argumenten. Det är inte sexigt med folk som ska vara politiska som inte får ihop det och istället tar till svordomar.
Spelningen som helhet var bra. Inget särskilt.

Anna Ternheim (Vintergatan)
Anna på Vintergatan? Fanns väl inte utrymme på Apollo och en mindre scen kanske inte hade funkat så bra. Anna var så där härlig och fin som bara hon kan vara. Jättenöjd med spelningen och sånt men ser fram emot en lite mindre klubbspelning eller liknande vid senare tillfälle som kompensation.

Fleet Foxes (Apollo)
I konkurrens med Little Boots blev jag övertalad att välja Fleet Foxes. Det var bra. Oerhört bra. På många sätt. Jag har inte så oerhört bra koll på dem sen tidigare men har lyssnat en del på radio och Spotify så klart. De var med i typ P3 Pop eller nåt som jag lyssnade på när ajg körde bil. Sköna snubbar och spelningen gick i samma anda. Jag gör gärna om det, tror dock att lite mysigt sällskap kan vara en bonus.

Thåström (Vintergatan)
Sist var Thåström astråkig och drog över och var allmänt gubbig. Bättre denna gången. På avstånd i ölområdet och det levererades lite gamla låtar och lite nya låtar. Så länge han väljer rätt i låtlistan är det ju bra skit.

Arvikafestivalen 2009 var oerhört bra.

Slutligen kan man bara konstatera att jag missade eller struntade i vissa saker som jag så här i efterhand ångrar lite. Thermostatic, Emmon, Bob Hund, Alice in Videoland, KoRn, Mind.in.a.box, DAF, Jenny Wilson, First Aid Kit och I are droid ex.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Arvikafestivalen 2009 […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: