Utsikter från en balkong i Varberg

Lars Leijonborg vill inte ha kvalité i utbildningen

Posted in BTH, Obligatoriet, Politik, SFS, Student by Martin Bagge / brother on 26/2 2009

Den borgerliga alliansregeringen har som mål att avskaffa det så kallade kårobligatoriet under innevarande mandatperiod. 2007 tillsattes en utredning för att se över hur obligatoriet kunde avskaffas. Resultatet av den presenterades den 13 februari 2008, ett år senare presenteras regeringens tolkning av densamma. Priset på kvalité och studentinflytande är 100:- per år och student. Utredningen satte samma siffra till 300:-. Hur man än vänder och vrider på det så måste någon på utbildningsdepartementet har läst helt galet. En tredjedel av förslaget kommer endast att leda till raserat studentinflytande och i förlängningen åsidosätts kvalitén i utbildningen.

Studentinflytandet över utbildningen leder till bättre utbildningar, det anser alla. Eller åtminstone vi studenter, rektorer vid högskolor och universitet, högskoleverket och riksrevisionen. Regeringen måste ta ansvar för att inte rasera studenternas inflytande över sin utbildning – vi är på lärosätena för att ta Sverige framåt som kunskapsnation, vi är på lärosätena för att bidra till innovation och utveckling i Blekinge likaledes som i övriga landet. Det finns en anledning till att studenter vid BTH är så anställningsbara som de är. Kvalitet i utbildningen kan inte bara lastas på lärosätet, det är vi studenter som tar del av utbildningen som har störst chans att forma om och peka på fel. Det är studenterna vid lärosätet som vill ta med sig en bra examen och ett gott renomé till sin nästa arbetsgivare.

Till och med borgerliga riksdagsledamöter har äntligen vaknat och insett att obligatoriehatarna har missat kärnfrågan. Det handlar inte om ett brott mot föreningsfriheten som liberala ungdomsförbundet brukar hävda, fråga deras tidigare medlem Cecilia Wikström som i Upsala Nya tidning den 11 februari i år hänvisar till EG-domstolens utslag om kårobligatoriet på 90-talet. Det är tydligt att kårerna har en plats i Sverige med vår föreningsfrihet, studentkårerna är en sammanslutning av personer vid ett lärosäte precis som vårt skattesystem är en sammanslutning av personer i en kommun.

Det är dags att ta nästa steg mot ett ännu starkare studentinflytande över utbildningen. Det är dags att lägga avskaffandet av kårobligatoriet på hyllan. Systemet fungerar, don’t fix it if it ain’t broken som vi brukar säga. Kårobligatoriet är en av de demokratiska institutioner som bygger Sverige och visar på vår särställning.

Martin Bagge
Kårordförande emeritus, Blekinge studentkår
Verksamhetsrevisor, Sveriges Förenade Studentkårer
Verksamhetsrevisor, Studentkåren: Högskolan i Kalmar
Kårfullmäktigeledamot, Studentkåren: Högskolan i Kalmar

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. callenberg said, on 26/2 2009 at 04:15

    Bra summerat och bra skrivet Martin! Jag håller helt med dig! /Louise http://callenberg.wordpress.com

  2. Ola Grimsholm said, on 27/2 2009 at 01:22

    Som tur var verkar Wikström ha svängt i frågan nu i och med det liggande förslaget. Kårobligatoriet är moraliskt förkastligt och skall avskaffas. Att hänvisa till gamla prövningar från 90-talet känns lite avigt. Vi har genom åren ändrat lagar p.g.a. moraliska överväganden t.ex. avskaffandet av kollektivanslutningen till kyrkan m.m. Hit hör nu också kårobligatoriet och därför skall det avskaffas. Studentinflytandet sker till allra största del genom ideellt arbete. Så var det iaf på den kår där jag var aktiv. Dessutom lär åtminstone 50% av studenterna även fortsättningsvis vara medlemmar i studentkårer och jag är helt övertygad om att frivilligt anslutna medlemmar är hundra gånger aktivare än tvångsrekryterade sådana.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: