Utsikter från en balkong i Varberg

Fribelop vs studiemedelsbeloppet

Posted in Student by Martin Bagge / brother on 4/12 2008

I en kommentar till Oskar Öholm tyckte jag att jag presterade en rätt bra text om fribeloppet vs studiemedel och heltidsstudier som jag vill återge här.

Tänker inte gå polemik ang. fribeloppets besvär, vi tycker i grunden samma men jag vill peka på ett annat problem eller delproblem om man så vill. När studiemedlet är lågt tittar studenten efter extra arbete, den fyller ut sin tid med detta (inte helt men för exemplets skull).
Heltidsstudier ska motsvara en arbetsbelastning om 40h per vecka, studenter på tunga teknikprogram brukar ha 15-20h föreläsning i veckan, vissa perioder ännu mer tid, uppbunden i schema när några studenter (ofta på HS) inte når ens över 10h bunden tid. Det är här jag ser ett problem, det är inte heltidsstudier om det inte är lika mycket jobb som heltidsarbete. Om det hade varit heltidsarbete så hade det inte funnits så mycket tid och ork kvar att lägga ner på extraknäcket vid sidan av – oavsett hur bra det var eller hur många extra kronor det ger extra.

Jag ser gärna en ändring i fribeloppssystemet på grund av att det i grunden är konstigt och snett men det är mycket viktigare att höja upp studiebelastningen och kraven till rätt nivå och i och med detta höja studiemedlet som sådant till en skälig nivå (kanske inte under fattigdomsgränsen som en start?).
Saker och ting i rätt ordning så ska vi nog kunna ordna till det här med kunskapsnationen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Tagged with: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: