Utsikter från en balkong i Varberg

Fattiga studenter, en myt?

Posted in Student by Martin Bagge / brother on 22/8 2008

Sakine Madon skriver idag på Expressens ledarsida om mytbildningen kring fattiga studenter.

Den text hon presterar är väl inte precis det tyngsta inlägget i debatten, snarare ett kåseri eller en travesti om man vill. Jag tror på henne, det är sant det som står där. Men det är å andra sidan en beskrivning av ytterligheterna – inte verkligheten för de flesta.

Studiemedlet är på strax över 7000:-, det följe rinte KPI men ska ända räcka till att täcka utgifter som följer KPI. Det är något skumt runt storleken på studiemedlet.
Jag bor inte i en storstad, jag går inte på hippa fik(kårpubben är iofs jävligt hipp men det är inget fik) och jag spenderar inte massor med pengar på märkesprodukter. Ändå är det rätt jävla knapert att leva på studiemedel.
Nästan halva studiemedlet försvinner direkt i hyra, då bor jag inte centralt. Inte ens i Ronneby. Efter att det är klart ska mat, försäkringar och liknande betalas.

Mitt tips till Sakine är att reflektera lite över vad problemet med studiemedlet egentligen är istället för att göra sig till åtlöje genom att skriva tramsigt snömos på Expressens ledarplats.

Annonser

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Patric said, on 14/9 2008 at 06:24

  Hej Martin!
  Vill inte på något sätt argumentera emot dig då jag i stort håller med dig. Dock så vill jag uppmärksamma dig på att jämförelsen mellan studiemedlet och KPI inte är den bästa om man vill framhålla oss studenters ekonomiska situation…anledning:
  Studiemedlet är kopplat till prisbasbeloppet och ökade mellan 1999-2007 med: 15,2%
  KPI ökade under samma period med: 12,6%

  Dvs, studiemedlet ökade i högre takt under den tidsperioden än vad konsumentprisindex gjorde (anledningen till att jag valt just detta tidsintervallet är att det jag nu tänkte presentera enbart fanns dokumenterat för denna period)

  Så vart ligger problemet? Bostäderna!
  det finns tre problem:
  1. Det har under denna period blivit färre 1or i landet samtidigt som antalet studenter långt ifrån minskat i samma tak. Vilket skapat en bostadsbrist och skenande hyror.

  2. hyrorna för studentlägenheter ligger över snittet på vanliga lägenheter i samma storlek (statiken finnes på SCB under Hyror i bostadslängenheter)

  3. Hyrorna på vanliga lägenheter (som alltså till och med är billigare än studentlägenheter) ökade med 17,2% !!

  KPI: http://www.scb.se/templates/tableOrChart____33847.asp
  CSN: http://www.csn.se/polopoly_fs/1.2242!studiemedelsbelopp%20jan%2008.pdf
  Hyror: Länken är för lång, se SCBs hemsida

  Eftersom statistik på hyresökningar på studentbostäder är svårt att få tag på gör vi en lite mindre vetenskaplig och mer hypotetiskt överslagsräkning. Hyrorna i Linköping steg senast med 2,6% (http://linkoping.lny.se/2,6-procent-dyrare-att-hyra-en-studentbostad-22134/) och för att inte spränga undersökningen och framstå som en gnällande student så sänker vi oss till 2,2% och antar att detta är ett snitt och räknar ut vad det blir över 9 år..och får då: att hyrorna stigit med 21,6 % som kan jämförast med studiemedlet på 15,2%…Där har vi ett problem…
  Att jag som student sedan lägger ner 4150kr (studentbo i norrköping, 24,8 kvm) av mitt studiemedel på hyra gör situationen knappast bättre i jämförelse med en vanlig arbetare som sällan lägger ner mer än en tredjedel av sin inkomst på hyra.

  // Patric Olsson

 2. Patric said, on 14/9 2008 at 06:36

  Kom på att jag samtidigt kan ge bostadsgarantin i norrköping en känga.
  Det finns en bostadsgaranti här, den funkar bra och det är toppen…eller?
  Frågan är om man kan kalla det bostadsgaranti om vissa lägenheter är så dyra att ingen har råd att bo i dem?

  Norrköping är ingen storstad som Stockholm och ingen studentstad som Lund men vi har hyror som Tokyo…märklig

  Hyran för en del lägenheter på två av studentboendena här i stan ligger på 4600kr i månaden. Då pratar vi om studentlägenheter med 1 rum och kokvrå. Lägenheterna är moderna och fräscha men vad hjälper det om de kostar 4600 + försäkring + tv-avgift = 4870kr i månaden

  //Patric


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: